Julen er hjerternes og smerternes fest.

Så kom vi ind i december. En måned der sætter godt gang i følelsesregistret hos os særligt sensitive – på godt og ondt.

Den særligt sensitive person er fra fødslen udstyret med et nervesystem, som opfanger og bearbejder sanseindtryk meget mere nuanceret og dybere end andre ikke sensitive personer, gør det. Det bevirker, at man ser verden med andre briller på, og til tider kan føle sig forkert og misforstået. Det føre dog også mange rigtigt gode ting med sig. Et rigt indre liv, stor empati og omsorg for andre, ofte meget kreative evner m.m. Ca. 20 % af befolkningen er særligt sensitive.

Som særligt sensitive har vi antennerne godt ude, så er du en af os, vil du sikkert opdage, at du vil blive bombarderet med stimuli her i december måned. Her er nogle af de udfordringer, man kan komme til at møde som særligt sensitiv:

  • December er en måned, hvor der skal nås rigtigt mange ting på kort tid. Den særligt sensitive har brug for at gøre tingene omhyggeligt, og i et ikke for højt tempo. Det kan derfor være en byrde med alle de forventninger, som er skruet op til et leje, hvor det ikke er muligt at indfri dem.
  • Tiden er over os med mange julefrokoster og sammenkomster. Mange særligt sensitive er ikke vilde med store sammenkomster, hvor der lægges op til small talk. De er interesseret i dybe gåede samtaler, og er ikke gode til overfladisk snak. Det kan være forventeligt, at man bliver en rum tid, men da stimuliene kan være meget intense for den særligt sensitive både med hensyn til lyde, lys og andres sindstilstand, kan de sidste timer godt gå hen at blive rigtigt tunge, at komme igennem.
  • Den overdrevne julebelysning alle steder, den evindelige lyd af julemusik i butikker og på gader, den genkendelige lugt/duft af brændte mandler, gran, gløgg, stegt juleand m.m., samt den ekstra berøring i forbindelse med julekram. Det kan være en stor udfordring for den fysisk sensitive, som kan være meget sensibel på den retning.
  • Det er højsæson for indsamling til nødhjælpsorganisationer, lige som det også er højsæson for familiekonflikter. Særligt sensitive har det svært med, når andre ikke har det godt, med ufred, uro samt uretfærdighed. Det er en måned, hvor vi gerne vil vise, at vi tænker på hinanden. Derfor er nødhjælpsorganisationerne rigtigt gode til at pirre til vores dårlige samvittighed, hvilket mærkes stærkere hos en særlig sensitiv. Har man delebørn eller ufred i familien, er denne tid en måned, som kan give et stort indre kaos.
  • En lang juleferie kan være skøn, fordi den giver et break fra hverdagen, men den kan også gå hen i sidste ende og blive en belastning. Mange særligt sensitive har det bedst med regelmæssigheder. I julemåneden er der vendt op og ned på alting – fridage, daglige gøremål, programmer i fjernsynet, socialt samvær m.m. har man småbørn i familien, kan det i ferien være svært for den særligt sensitive, at få indfriet sit stærke behov for at have alene tid, for stilhed samt for at få sin tilstrækkelige søvn.

Husk derfor på – at det er dig, som sætter dagsorden i dit eget liv. Det er dig som må sige stop – når nok, er nok.. Prøv at planlægge så meget som muligt af din december måned. Undlad de mindst vigtige opgaver, samt giv nogle ansvarsområder fra dig – andre kan også godt. Tag dig tid til daglige pauser. Sørg for at have mindst en dag i løbet af ugen, hvor du ikke har lavet aftaler. Prøv at finde tid til at mediterer, dyrke mindfulness eller bare at finde dit eget alene frirum – bare 20 min. om dagen.

Sug næring til dig . . Der er masser af dejlige oplevelser at få her i december. Tag vinterfrakken på, og gå dig en skøn tur i naturen. Tænd levende lys, køb en buket blomster eller lav en smuk juledekoration, skab hygge omkring dig – og nyd så den ekstra tid du har til rådighed sammen med de mennesker du holder af, eller i eget selskab med lidt ekstra selvforkælelse.

RIGTIG GLÆDELIG JUL SAMT ET GODT NYTÅR TIL JER ALLE, HER FRA OS I STYREGRUPPEN HOS SÆRLIGT SENSITIVE FYN.

HÅBER AT SE BÅDE NYE OG GAMLE ANSIGTER TIL VORES MÅNEDELIGE SNAKKE/HYGGE AFTEN BÅDE HER VED ÅRETS SIDSTE – SAMT TIL NÆSTE ÅR. ALLE SÆRLIGT SENSITIVE ER VELKOMMEN, OG DET ER GRATIS. DATOER FOR SAMMENKOMSTERNE VIL LØBENDE VÆRE AT FINDE HER PÅ SIDEN.

VI SES..

Skriv et svar